Νέο Ρεκόρ στον Υπολογισμό των Ψηφίων του Αριθμού π

Ο επιστήμονας Φαμπρίς Μπέλαρντ κατάφερε με την βοήθεια του υπολογιστή του να καταγράψει σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία του αριθμού «π», που εκφράζει τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς την διάμετρό του. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, καθώς η προηγούμενη μέτρηση περιείχε «μόλις» 2,6 τρις ψηφία.

Σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες, ο κ. Μπέλαρντ δεν χρησιμοποίησε κάποιον υπερ-υπολογιστή, όπως ο Ιάπωνας Νταϊσούκε Τακαχάσι αλλά ένα κοινό κομπιούτερ οικιακής χρήσης, ο οποίος εργαζόταν επί 131 ημέρες. Για την αποθήκευση των ψηφίων χρειάστηκε 1 terrabyte στον σκληρό δίσκο.

Το κλειδί για την επιτυχία αυτή είναι η χρήση μιας πιο αποτελεσματικής μεθόδου υπολογισμού, η οποία επέτρεψε στον κ. Μπέλαρντ να υπερκαλύψει τη διαφορά υπολογιστικής ισχύος, καθώς ο υπολογιστής του κ. Τακαχάσι ήταν 2.000 φορές πιο γρήγορος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την εκφώνηση των ψηφίων αυτών, θα χρειαζόταν κάποιος 49.000 χρόνια. Ο κ. Μπέλαρντ δήλωσε πως ασχολείται με τον αριθμό π από 14 ετών, ενώ τον ενδιαφέρει ο υπολογισμός των ψηφίων διότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται έχουν χρήσιμες προεκτάσεις και σε άλλους τομείς. Στη συνέχεια σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε.

Advertisements

~ από jammamon στο Ιανουαρίου 12, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: