Ενδείξεις για Νερό σε Υγρή Μορφή στον Εγκέλαδο

Ο Εγκέλαδος, ένα από τα 62 φεγγάρια του Κρόνου, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σώματα του ηλιακού μας συστήματος και ταυτόχρονα ένα από τα πιο πιθανά μέρη για την ανακάλυψη ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο δορυφόρος συνεχώς εκτοξεύει υλικά από το νότιο πόλο του, τα οποία σχηματίζουν μέρος των μαγευτικών δακτυλίων του πλανήτη, ο οποίος συναρπάζει τους ανθρώπους εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα νεότερα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Κασίνι της NASA υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας υγρός ωκεανός στο υπέδαφος του παγωμένου πλανήτη.

Το Κασίνι πέρασε μέσα από τον πίδακα αυτόν το 2008 και κατέγραψε στα όργανά του την παρουσία αρνητικά φορτισμένων ιόντων, τα οποία κανονικά συναντώνται μόνο στη Γη, στον Τιτάνα και στους κομήτες. Στη Γη, τα ιόντα αυτά εντοπίζονται όπου υπάρχει κινούμενο νερό, όπως για παράδειγμα σε έναν καταρράκτη ή σε ένα κύμα. Η ανακάλυψή τους στον Εγκέλαδο είναι η καλύτερη απόδειξη μέχρι στιγμής για την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στον αφιλόξενο αυτό κόσμο.

Αν και μόλις 500 χιλιόμετρα σε διάμετρο, ο Εγκέλαδος προσελκύει το ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που το Κασίνι θα συνεχίσει την αποστολή του μέχρι το 2017 και θα εκτελέσει άλλα 11 περάσματα στον δορυφόρο.

εγκέλαδος

Advertisements

~ από jammamon στο Φεβρουαρίου 11, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: