Και Οξυγόνο Υπάρχει στην Ευρώπη Σύμφωνα με Νέα Έρευνα

Αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, αφού οι επιστήμονες θεωρούν πλέον ότι ο υπόγειος ωκεανός που περιβάλει την επιφάνειά της διαθέτει και οξυγόνο, ένα σημαντικό συστατικό για την ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών.

Η Ευρώπη περιβάλλεται από ένα στρώμα πάγου πάχους 160χμ. Το εξωτερικό του μέρος είναι παγωμένο, αλλά στο εσωτερικό θεωρούν βέβαιο πως υπάρχει ένας ωκεανός με νερό σε υγρή μορφή, λόγω της θερμότητας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του δορυφόρου. Η θερμότητα αυτή προκαλείται λόγω της βαρυτικής έλξης που ασκεί ο «πατέρας» Δίας, συμπιέζοντας και αποσυμπιέζοντας διαρκώς τα πετρώματα.

Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πως στον πυθμένα του εξωγήινου ωκεανού υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, ανάλογη με ότι συμβαίνει στις θάλασσες της Γης. Στα σημεία αυτά, συνυπάρχουν τρία βασικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της ζωής, δηλαδή το νερό σε υγρή μορφή, μια πηγή ενέργειας και οργανικές ενώσεις.

Σκοπός των επιστημόνων είναι να στείλουν κάποια στιγμή ένα ρομπότ-υποβρύχιο, το οποίο θα τρυπήσει το στρώμα του πάγου και θα εξερευνήσει τον ωκεανό, ώστε να απαντήσει το κρισιμότατο ερώτημα για την ύπαρξη ζωής και αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. Αν όντως εντοπιστούν έστω και μονοκύτταροι οργανισμοί στην Ευρώπη, αυτό θα σημαίνει πως η ζωή αναπτύσσεται αυθόρμητα όπου το ευνοούν οι συνθήκες και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «προνόμιο» της Γης.

Advertisements

~ από jammamon στο Μαΐου 31, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: