Ειδικό Ρομπότ θα Επιχειρήσει να Ξεκλειδώσει τα Μυστικά της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα

Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι το μόνο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται σήμερα και αποτελεί επίσης ένα από τα πιο αινιγματικά μνημεία της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς περισσότερα είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για αυτή, παρά αυτά που γνωρίζουμε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόδοση της κατασκευής της στον φαραώ Χέοπα μπορεί να αποτελεί την επίσημη εκδοχή των αιγυπτιολόγων, αλλά στο παρελθόν έχει δεχτεί κριτική, καθώς «πατάει» σε λιγοστά ιστορικά ευρήματα. Ανάλογη σύγχυση επικρατεί και για την χρονολόγηση του μνημείου, καθώς η διαδικασία της ραδιοχρονολόγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πέτρα και να δώσει ακριβείς απαντήσεις. Οι περισσότεροι επιστήμονες πάντως την τοποθετούν κοντά στο 2560 π.Χ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εντός της Πυραμίδας έχουν εντοπιστεί μυστικά φρεάτια και περάσματα, ανάμεσά τους και δύο στη λεγόμενη αίθουσα του βασιλιά, μεγέθους μόλις μερικών εκατοστών. Τα φρεάτια αυτά ξεκινούν από τα τοιχώματα της αίθουσας και ανεβαίνουν προς τα επάνω με γωνία 45 μοιρών προς το εξωτερικό μέρος του κτίσματος. Παλαιότερα πίστευαν ότι ο σκοπός τους ήταν ο εξαερισμός της αίθουσας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα αν όντως πρόκειται για ταφικό μνημείο και αν ήταν πράγματι για εξαερισμό, η γωνία των 45 μοιρών δεν προσφέρεται.

Με βάση την αιγυπτιακή μυθολογία, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι εξυπηρετούσαν έναν λατρευτικό σκοπό: Η ψυχή του νεκρού φαραώ θα μπορούσε μέσω αυτών των φρεατίων να εξέλθει προς τους ουρανούς και προς τα άστρα εκείνα τα οποία συνδέονταν με τους θεούς (όπως ο Σείριος).

Το 1992, μια ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία έλαβε την άδεια να εξερευνήσει το εσωτερικό των φρεατίων της αίθουσας της βασίλισσας και κατασκευάστηκε ειδικό ρομποτικό όχημα το οποίο προχώρησε σε βάθος πολλών μέτρων μέχρις ότου συνάντησε μια «πόρτα» με δύο χάλκινες λαβές. Το 2002, δεύτερο ρομπότ άνοιξε την πόρτα αυτή και ακριβώς από πίσω βρισκόταν ακόμη μια, προκαλώντας σύγχυση στους επιστήμονες. Αντίστοιχη εικόνα συνάντησαν και στο βόρειο φρεάτιο της αίθουσας.

Πλέον έχει έρθει η ώρα να συνεχιστεί η προσπάθεια, με τη συμμετοχή ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Λιντς της Βρετανίας. Το εν λόγω σχέδιο αποκαλείται «Ντζεντί» από το όνομα του σοφού συμβούλου του Χέοπα. Στόχος είναι η διάνοιξη τρύπας στις πόρτες αυτές και η εκκίνηση θα γίνει στα τέλη του 2010.

~ από jammamon στο 9 Αυγούστου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: