Βακτήρια Επέζησαν επί 553 Ημέρες στο Κενό του Διαστήματος

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επιστημονικό πείραμα κατά το οποίο βακτήρια τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ώστε να μελετηθεί η αντοχή τους στο κενό του διαστήματος. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τους ερευνητές, καθώς 553 ημέρες μετά, βρήκαν πως πολλά από αυτά είχαν επιζήσει στις αντίξοες αυτές συνθήκες.

Σκοπός του πειράματος ήταν να βρεθούν τρόποι με τους οποίους η καλλιέργεια μικροοργανισμών μπορεί να βοηθήσει μελλοντικές διαστημικές αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις. Τα βακτήρια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν και σε ενδεχόμενες βάσεις στη Σελήνη ή τον Άρη, παρέχοντας πρώτες ύλες από πετρώματα.

Άλλη μια συνέπεια του πειράματος αυτού όμως είναι ότι δίνει τροφή στη θεωρία της Πανσπερμίας, η οποία υποστηρίζει πως η ζωή στη Γη γεννήθηκε σε άλλους πλανήτες (όπως ο Άρης) και μεταφέρθηκε εδώ μέσω μετεωριτών. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες δήλωναν δύσπιστοι για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς η έντονη ακτινοβολία και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αντίξοες για τη ζωή οποιουδήποτε είδους. Το προηγούμενο «ρεκόρ» επιβίωσης στο κενό ήταν μόλις 10 ημέρες, με μικροοργανισμούς άλλου είδους.

Το συγκεκριμένο είδος βακτηρίων που επέζησε επί 553 ημέρες διαθέτει μια χοντρή κυτταρική μεμβράνη, η οποία θεωρείται πως συνέβαλε στην επιβίωσή τους στο διάστημα. Τα βακτήρια που βρίσκονται περιμετρικά υποτίθεται πως προστάτευσαν εκείνα στο κέντρο της αποικίας, επιτρέποντάς τους να αντέξουν στο χρόνο.

Advertisements

~ από jammamon στο Αύγουστος 23, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: