Ηλιακή Ασπίδα Σχεδιάζει η NASA για να Σώσει τα Ηλεκτρικά Δίκτυα

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό δίκτυο από μια ενδεχόμενη ηλιακή καταιγίδα είναι μεγάλος και εν πολλοίς γνωστός. Η απειλή που συνιστά για τους μετασχηματιστές είναι όχι μόνο σημαντικός, αλλά και μακροχρόνιος, καθώς απαιτείται μεγάλο διάστημα για την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή τους από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους διαχειριστές των δικτύων. Για τον λόγο αυτό, και ενώ αναμένεται αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας, η NASA ανέπτυξε ένα σύστημα προειδοποίησης με τα διαστημόπλοια Soho και Stereo, τα οποία θα σημάνουν τον συναγερμό από τη θέση τους μακριά από τη Γη και θα δώσουν μια πρώτη εικόνα στους επιστήμονες.

Με λιγότερα από 30 λεπτά χρόνου στη διάθεσή της, η NASA θα μπορέσει να υπολογίσει τα σημεία του πλανήτη που θα πλήξει η καταιγίδα και να ενημερώσει τις αρχές προκειμένου να αποσυνδεθούν τα δίκτυα και να γλιτώσουν μέρος της ζημιάς. Το όλο σύστημα, πάντως, είναι πειραματικό και πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη προτού κριθεί η αποτελεσματικότητά του.

 

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι εάν πράγματι συμβεί μια πλήρης ηλιακή καταστροφή, η μεγαλύτερη ζημιά θα προέλθει από τον ίδιο τον άνθρωπο, όπως αποδείχθηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις συσκοτίσεων στις ΗΠΑ, όταν σημειώθηκαν λεηλασίες, συμπλοκές και άλλα έκτροπα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις το σκοτάδι διήρκησε μόλις μια νύχτα. Τι γίνεται αν διαρκέσει μήνες;

 

 

 

~ από jammamon στο 1 Νοεμβρίου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: