Το Πράσινο Φως Πήραν οι Ρώσοι για Είσοδο στη Λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής

Εδώ και 14 εκατομμύρια χρόνια, η λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής έχει παραμείνει αποκομμένη από το υπόλοιπο περιβάλλον της Γης, αφού καλύπτεται από 4 χιλιόμετρα πάγου, όπως έχουμε προαναφέρει σε σχετική ανάρτηση. Στο παρελθόν, οι Ρώσοι είχαν προχωρήσει σε γεώτρηση, προκειμένου να πάρουν δείγματα από το νερό της λίμνης, το οποίο βρίσκεται σε υγρή μορφή, λόγω του βάθους και της πίεσης που δέχεται. Η προσπάθειά τους όμως είχε σταματήσει 100 μέτρα πριν από την επιφάνεια του νερού, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι τα υγρά που χρησιμοποιούνται στη γεώτρηση θα μόλυναν τη λίμνη, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες.
Πλέον, το Ινστιτούτο Αρκτικών και Ανταρκτικών Ερευνών (AARI) της Ρωσίας υπέβαλε τις προτάσεις του για το πως πρέπει να γίνει η τελική διείσδυση στη λίμνη Βοστόκ, στη Γραμματεία της Συνθήκης για την Ανταρκτική, που είναι και το υπεύθυνο διεθνές όργανο για την προστασία του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Γραμματεία αποφάνθηκε ότι «οι Ρώσοι έκαναν πολύ καλή δουλειά και απομάκρυναν κάθε φόβο που υπήρχε για πιθανή μόλυνση της αυτού του ανεξερεύνητου περιβάλλοντος».
Συνεπώς, στα τέλη Ιανουαρίου, η γεώτρηση θα συνεχιστεί στο πηγάδι των 3.650 μέτρων, μέχρι βάθους 3.725 μέτρων. Στη συνέχεια ένα δεύτερο, μικρότερο γεωτρύπανο, το οποίο θα φέρει κάμερα, θα διεισδύσει για πρώτη φορά στα άγνωστα ύδατα της λίμνης Βοστόκ, σκάβοντας τα τελευταία 20-30 μέτρα.

~ από jammamon στο 8 Ιανουαρίου, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: