Ακόμα και Ένας Μικρός Πυρηνικός Πόλεμος θα Ήταν Καταστροφικός για τον Πλανήτη

Πρόσφατες κλιματολογικές προσομοιώσεις έδωσαν στους επιστήμονες μια εικόνα για τις συνέπειες ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου για το κλίμα στη Γη. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια σύνοδο του αμερικανικού συνδέσμου για την προώθηση των επιστημών, ακόμα και η έκρηξη 100 πυρηνικών όπλων μεγέθους σαν αυτό της Χιροσίμα, θα ήταν αρκετή για να καταστρέψει το ένα τέταρτο του στρώματος του όζοντος, μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι το πλήθος και το μέγεθος των 100 αυτών όπλων είναι ένα τίποτα μπροστά στα οπλοστάσια που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, σε περίπτωση μιας μικρής πυρηνικής ανταλλαγής, στις περιοχές κοντά στους δύο πόλους θα σημειωθεί αναλογικά μεγαλύτερη εξαφάνιση του όζοντος, με αποτέλεσμα να δέχονται περισσότερη επιβλαβή ακτινοβολία από τον ήλιο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για αναπλήρωση της μισής μόνο ποσότητας είναι έξι χρόνια.
Στα πλαίσια αυτά, το Wired δημοσίευσε συνέντευξη με τον Μάικλ Μιλς, χημικό της ατμόσφαιρας του Αμερικανικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας, ο οποίος συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.
W: Στην προσομοίωσή σας, ξεσπά ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Η κάθε χώρα εξαπολύει 50 πυρηνικά όπλα στις πόλεις του αντιπάλου. Τι συμβαίνει μετά την πρώτη έκρηξη;
Οι αρχικές εκρήξεις προκαλούν πυρκαγιές στις πόλεις, οι οποίες θα αυξάνονται σε μέγεθος, όσο περνούν οι ώρες. Τελικά καταλήγουν να γίνονται τεράστιες, όπως παρατηρήθηκε σε πόλεις όπως η Δρέσδη, το Τόκιο και η Χιροσίμα στον Β’ Παγκόσμιο. Σήμερα όμως έχουμε μεγαλουπόλεις και η χρήση 100 βομβών σε τέτοιες πόλεις θα προκαλούσαν πυρκαγιές οι οποίες μεγεθύνονται από μόνες τους. Θα δημιουργούσαν τον δικό τους καιρό στην περιοχή και θα ρουφούσαν τον αέρα από το επίπεδο του εδάφους. Οι άνθρωποι και τα αντικείμενα θα ωθούνταν στο εσωτερικό των κτιρίων από τους ανέμους και ολόκληρη η πόλη, ακόμα και το σκυρόδεμα θα καιγόταν. Ουσιαστικά, η μεγαλούπολη θα γινόταν μαύρος καπνός από άνθρακα.
W: Οι φωτιές θα σπρώξουν τη στάχτη αυτή στην ατμόσφαιρα;
Ναι. Κάποιες φορές παρατηρούμε το φαινόμενο σε φωτιές στον Καναδά ή στην Σιβηρία. Στις περιπτώσεις αυτές ο καπνός φτάνει στην στρατόσφαιρα, αλλά όχι σε κλίμακα όπως αυτή που θα βλέπαμε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Η κύρια αιτία της απώλειας του όζοντος θα είναι η θέρμανση της στρατόσφαιρας από τον καπνό αυτό. Οι θερμοκρασίες αρχικά αγγίζουν τους 100 βαθμούς Κελσίου και παραμένουν 30 βαθμούς πάνω από το κανονικό για περισσότερα από 3 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουν τις χημικές αντιδράσεις που μειώνουν το όζον.
Και η ζώνη του όζοντος βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, σωστά;
ΟΚ, εμείς ζούμε στην τροπόσφαιρα, η οποία έχει πάχος 8χμ στους πόλους και 16χμ στον ισημερινό. Από πάνω βρίσκεται η στρατόσφαιρα, η οποία περιέχει το στρώμα του όζοντος, με το πυκνότερο μέρος του στα χαμηλά.
Υπάρχουν αρκετά καιρικά φαινόμενα στην τροπόσφαιρα, διότι η ενέργεια απορροφάται από το έδαφος της Γης. Καθώς όμως ανεβαίνει κανείς ψηλά, η ατμόσφαιρα γίνεται ψυχρότερη. Φτάνοντας όμως στο στρώμα του όζοντος, η θερμότητα αυξάνεται διότι εκεί απορροφάται η υπεριώδης ακτινοβολία. Ακόμα πιο πάνω, η θερμοκρασία μειώνεται και πάλι και φτάνουμε στη μεσόσφαιρα.

W: Τα πυρηνικά που ακριβώς εισέρχονται; Διαβρώνουν το όζον;
Δεν είναι οι εκρήξεις που το προκαλούν, αλλά οι φωτιές. Πιέζουν προς τα επάνω αέρια τα οποία δρουν σαν τους χλωροφλουοροάνθρακες. Υπάρχουν δύο παράγοντες που καταστρέφουν το όζον (Ο3). Ο ένας είναι οι χημικές ενώσεις που περιέχουν οξείδια αζώτου και ο δεύτερος είναι η αντίδραση του όζοντος με το ατομικό οξυγόνο. Μαζί, τα δύο σχηματίζουν το Ο2, που είναι η πιο συχνή μορφή οξυγόνου στον πλανήτη μας. Η αντίδραση αυτή είναι φυσική, αλλά επιταχύνεται πάρα πολύ κατά τον πρώτο χρόνο μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Στα έτη δύο, τρία και τέσσερα, το οξείδιο του αζώτου αυξάνεται.
Άρα οι πυρκαγιές μαζεύουν το οξείδιο του αζώτου, το σπρώχνουν στην στρατόσφαιρα και μειώνουν το όζον. Αλλά από πού προέρχεται αρχικά το οξείδιο;
Το N2O ανήκει σε μια κατηγορία ενώσεων που προέρχονται από βακτήρια στο έδαφος. Πρόσφατα έχουν αυξηθεί, λόγω των λιπασμάτων που χρησιμοποιούμε, τα οποία περιέχουν άζωτο. Σήμερα πλέον, μετά την απαγόρευση των CFC, τα Ν2Ο αποτελούν τον μεγαλύτερο καταστροφικό παράγοντα για το όζον.
W: Τα τελευταία χρόνια κάνατε σχετικές προσομοιώσεις και διαπιστώσατε το αποτέλεσμα αυτό. Οι νέες προσομοιώσεις τι λένε;
Προηγουμένως, δεν μπορούσαμε να διαπιστώσουμε την επίδραση του μειωμένου όζοντος για την θερμοκρασία στην επιφάνεια. Τα νεότερα μοντέλα εντάσσονται στο Community Earth System Model, το οποίο μας παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για τον ωκεανό, την ξηρά και τους παγετώνες.
Παρατηρούμε, ως αποτέλεσμα, μια αρκετά μεγάλη ψύχρανση, ακόμα και της τάξης των 1,3-2 βαθμών Κελσίου και μεγάλες απώλειες όζοντος. Τελικά, οι επιστήμονες θεωρούν πως πολλές μεγάλες πόλεις θα δέχονται τόση ακτινοβολία, όσο δέχονται σήμερα τα Ιμαλάια ή η Ανταρκτική. Επίσης, ο πάγος θα αυξηθεί σημαντικά μέσα σε λίγα χρόνια από τον πόλεμο.
W: Τι θα σημάνει αυτό για τον πλανήτη και τον πολιτισμό;
Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει μαζικές επιδράσεις στα οικοσυστήματα. Το ύψος των φυτών μειώνεται, όπως και η διασπορά τους και τα φυλλώματα. Επίσης, επηρεάζει την γενετική τους σταθερότητα, το πόσο ευάλωτα είναι σε επιθέσεις εντόμων και ασθενειών. Αλλάζει την ισορροπία των φυτών και των θρεπτικών στοιχείων, καθώς και τις διεργασίες εκείνες με τις οποίες τα φυτά προμηθεύονται άζωτο.
Μετά, υπάρχει και η θαλάσσια ζωή, που βασίζεται σημαντικά στο φυτοπλανγκτόν. Αυτό είναι αναγκαίο και βρίσκεται στην επιφάνεια των ωκεανών. Μπορούν να φτάσουν λίγο χαμηλότερα, αλλά δίχως το ηλιακό φως δεν παράγουν πολλή ενέργεια. Αν απομακρυνόταν ξαφνικά το φυτοπλανγκτόν, δηλαδή τα φυτά του ωκεανού, τότε και τα θαλάσσια ζώα θα πέθαιναν γρήγορα. Επίσης, λόγω της ακτινοβολίας θα προκαλείτο ζημιά στην ανάπτυξη των νεογνών και στην αναπαραγωγή των ψαριών, των οστρακοειδών και άλλων ειδών. Τέλος, τα αμφίβια είναι και αυτά πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Μια μείωση του όζοντος κατά 16% θα μείωνε το φυτοπλανγκτόν κατά 5% και κατά συνέπεια τα υπόλοιπα πλάσματα κατά 7%. Στο μοντέλο μας, η μείωση του όζοντος είναι πολύ μεγαλύτερη κατά τόπους, αφού ο μέσος όρος κρύβει συχνά την πραγματικότητα.
W: Αυτό δεν ακούγεται καθόλου καλό.
Όχι, όπως είπαμε είναι μεγάλος πονοκέφαλος. Είναι φανερό πως θα οδηγούσε σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό λοιμό. Δεν μπορείς πλέον να καλλιεργήσεις, λόγω του ψύχους και της αύξησης της ακτινοβολίας. Χάνεις μέρος των φυτών στον ωκεανό, πράγμα που οδηγεί σε έλλειψη τροφίμων.
W: Υπήρξαν χιλιάδες πυρηνικές δοκιμές. Γιατί δεν έχει συμβεί ήδη αυτό;
Δεν μιλάμε για την επίδραση των ίδιων των εκρήξεων, αλλά για τις φωτιές που ξεσπούν αν ανατιναχθεί μια βόμβα σε μια πόλη. Οι περισσότερες δοκιμές έγιναν σε ερήμους, σε ατόλες ή στο διάστημα και στο υπέδαφος.
Όταν μιλάτε για μείωση των εξοπλισμών, μπαίνετε στη σφαίρα της πολιτικής. Ως επιστήμων, πως το μεταχειρίζεστε αυτό;
Η απάντηση από την πολιτική κοινότητα είναι υποτονική. Γνωρίζουμε από ιστορίες για τον Γκορμπατσώφ και τον Ρίγκαν ότι αυτές οι μελέτες είχαν ασκήσει επίδραση στο παρελθόν. Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως δεν υπήρχε νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο, απλά θα καταστρεφόταν ο πλανήτης. Αυτό οδήγησε στις δραματικές μειώσεις της αρχικής συνθήκης START, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να τον καταστρέψουμε με μόλις το 0,1% του σημερινού οπλοστασίου.
Επίσης, να αναφέρω πως οι μελέτες αυτές δεν λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση. Όλοι μας το κάνουμε αμισθί, καθώς δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε δάνεια. Το βρίσκω παράξενο.
W: Τι θα θέλατε να δείτε;
Επιθυμούμε πιο δραματικές μειώσεις των όπλων, από ότι προβλέπεται στη νέα START και στην SORT. Σύμφωνα με αυτές, το κάθε αεροπλάνο θεωρείται ως ένα όπλο, αλλά κουβαλά πολλαπλές βόμβες, άρα ίσως να μη δούμε ουσιαστική μείωση.
W: Θα έπρεπε τα κράτη να διαθέτουν πυρηνικά;
Πόσες φορές χρειάζεται να ρίξεις βόμβα στην πρωτεύουσα του εχθρού για να τον αποτρέψεις; Νομίζω μια αρκεί. Αλλά δεδομένων των συνεπειών, είναι λογικό να μην έχουμε καθόλου πυρηνικά.

~ από jammamon στο 2 Μαρτίου, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: