Ζωή 140.000 Ετών Ανακάλυψαν οι Επιστήμονες στον Πάγο της Ανταρκτικής

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν ότι η ζωή μπορεί να υπάρξει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από ότι αναμενόταν. Πιο συγκεκριμένα, δύο ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρατήρησαν ότι τα μικρόβια που ζουν σε ακραίο ψύχος τείνουν να έχουν δύο τρόπους λειτουργίας: Έναν σε διαρκή κατάσταση συντήρησης, όπου είναι ζωντανά αλλά αδρανή και άλλον ένα όπου ζουν κανονικά και αναπτύσσονται, όταν οι συνθήκες είναι πιο πρόσφορες.

Η επιστημονική ομάδα εντόπισε ότι στον πάγο ορισμένοι οργανισμοί διαθέτουν ένζυμα τα οποία ανακυκλώνουν ορισμένα αμινοξέα και παρατείνουν την επιδιόρθωση των κυττάρων για 30.000 ολόκληρα χρόνια. «Η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας επιτρέπει στα μικρόβια αυτά να επιβιώνουν επ αόριστον», ανέφεραν σχετικά.

Στην περίπτωση της λίμνης Βοστόκ της Ανταρκτικής, η οποία είναι βυθισμένη κάτω από χιλιόμετρα πάγου εδώ και εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες αναμένουν σημαντικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με το θέμα αυτό. Η συγκεκριμένη ομάδα πάντως ανακάλυψε κοντά στη λίμνη βακτήρια με χαμηλό μεταβολισμό, τα οποία ζούσαν σε θερμοκρασίες -40Fγια πάνω από 140.000 χρόνια.

Το πόρισμα από τα παραπάνω είναι ότι αντίστοιχες μορφές ζωής θα μπορούσαν να επιβιώσουν και σε άλλα παγωμένα σημεία του ηλιακού μας συστήματος, όπως στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία.

«Τα αποτελέσματά μας ανατρέπουν την παραδοσιακή άποψη ότι η ζωή είναι αδύνατη σε θερμοκρασία κάτω από τους 17 βαθμούς Κελσίου σε ένα υγρό περιβάλλον», σημειώνουν στην έκθεσή τους.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η λίμνη Βοστόκ χαρακτηρίζεται ως ένα ακραίο, «ολιγοτροφικό» περιβάλλον λόγω της έλλειψης πηγών ενέργειας. Διαθέτει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα οξυγόνου, 50 φορές μεγαλύτερη από μια φυσιολογική λίμνη, γεγονός που οφείλεται στο βάρος του πάγου επάνω της. Αν όντως υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί εκεί, οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα έχουν αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας απέναντι στην παρουσία τόσου οξυγόνου, όπως για παράδειγμα προστατευτικά ένζυμα.

~ από jammamon στο 22 Απριλίου, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: