Η Γλώσσα του Ανθρώπου και οι Ρίζες της

Η διαπίστωση του Κουέντιν Ατκινσον, ο οποίος είναι βιολόγος στο Πανεπιστήµιο του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, εναρµονίζεται µε τη θεωρία που ασπάζονται αρκετοί ειδικοί, ότι δηλαδή ο σύγχρονος άνθρωπος προέρχεται από την Αφρική. Η θεωρία αυτή βασίζεται σε απολιθωµένα ευρήµατα και λέει πως ο σύγχρονος άνθρωπος άρχισε από εκεί τη µετανάστευσή του προς τα υπόλοιπα µέρη του κόσµου πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Η έρευνα που πραγµατοποίησεο Ατκινσον και η οποία δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science» προκάλεσε αρκετές επιφυλάξεις σε γλωσσολόγους.

Πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να ανιχνευτούν ίχνη γλωσσών πριν από 10.000 χρόνια. Καιπως το αρχαιότερο «γλωσσικό δέντρο» που έχει µέχρι σήµερα ανακατασκευαστεί, είναι εκείνο τηςινδοευρωπαϊκής οικογένειας που οι ρίζες τουανιχνεύονται στα 9.000 χρόνια πριν από σήµερα. Πάντως, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η ηλικία της γλώσσας των σύγχρονων ανθρώπων είναι τα 50.000 χρόνια, όταν δηλαδή άρχισε η µετανάστευση από την Αφρική, ενώ κάποιοι ειδικοί θεωρούν ως σωστότερη ηλικία τα 100.000 χρόνια. Ειδικότερα, ο Ατκινσονεπικέντρωσε την έρευνά του όχι στηνανάλυση λέξεων αλλά φωνηµάτων τηςγλώσσας.

Τα φωνήµατα είναι οι ελάχιστες µονάδες ήχου κάθεγλώσσας που διακρίνουν σηµασίες στις λέξεις χωρίς να είναι φθόγγοι.

Χρησιµοποίησε για τον σκοπό αυτό ένα µαθηµατικό υπολογιστικό µοντέλο και εξέτασε περίπου 500 γλώσσες. ∆ιαπίστωσε ότι όσο πιο µακριά από την Αφρική είναι µια περιοχή στην οποία µετανάστευσαν άνθρωποι τόσο λιγότερα φωνήµατα έχει η γλώσσα που οµιλείται εκεί. Πολλές αφρικανικές γλώσσές διαθέτουν περισσότερα από 100 φωνήµατα, ενώ η γλώσσα της Χαβάης 13. Η αγγλική όπως και άλλες γλώσσες της Βόρειας Ευρώπης έχουν περίπου 45 φωνήµατα.

Κατά τον Ατκινσον, ηβαθµιαία ελάττωση της ποικιλίας των φωνηµάτων στις γλώσσες σε σχέση µε την απόσταση από την Αφρική είναι αντίστοιχη µε την ελάττωση και της γενετικής ποικιλίας των ανθρώπων.

Που κατά την άποψή του σηµαίνει ότι όπως η γονιδιακή ποικιλία των ανθρώπων ελαττωνόταν όσο αποµακρύνονταν από την Αφρική, ταξιδεύοντας στα µήκη και τα πλάτη τουκόσµου, έτσι και η γλώσσα έχανε τα φωνήµατά της όσο πιο µακριά από την αφρικανική κοιτίδα τους έφθαναν οι φορείς της.

Ο Ντοναλντ Α. Ριντ, που είναι γλωσσολόγος στο Πανεπιστήµιο της Πενσυλβάνιας, ανέφερεστους «New York Times» ότι «είναι πολύ νωρίς για να πω αν είναι σωστό το σκεπτικό του Ατκινσον, αλλάπαρ’ όλα αυτά είναι ένα από τα πιοενδιαφέροντα άρθρα που έχω διαβάσει τελευταία πάνω στη γλωσσολογία».

Κατά τον Μαρκ Πέιντζελ, που είναι βιολόγος στο Πανεπιστήµιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία και συνεργάστηκε µε τον Ατκινσον στην έρευνά του, ηγλώσσα ήταν το όχηµα πάνω στο οποίο πάτησε ο άνθρωπος για να εξαπλωθεί και, παρά το γεγονός ότι πέρασαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια, διατηρεί ακόµη κάτι από την αρχέγονη καταγωγή της.

(από την εφημερίδα «Τα Νέα»)

~ από jammamon στο 22 Απριλίου, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: