Βιολογική Εξέλιξη vs Ανθρωπο-νοητική Εξέλιξη

Οι εξελίξεις στο διαδίκτυο τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μας φαίνεται πλέον πολύ μακρινή η εποχή που δεν υπήρχε το youtube ή το facebook, παρόλο που δεν έχουν περάσει παρά μόνο 5-6 χρονάκια από τότε. Αντίστοιχα, φαντάζει πάρα πολύ μακρινή η εποχή που δεν υπήρχε καν το internet και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά στην πράξη 15 χρόνια δεν είναι και τόσα πολλά, ακόμα και για τη ζωή ενός ανθρώπου. Πράγματι, η διαφορά που έφεραν αυτές οι τεχνολογίες στην καθημερινή μας ζωή ήταν τεράστια και δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα από τους κοινωνικούς επιστήμονες στο βαθμό που θα έπρεπε. Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι ο μέσος άνθρωπος προτιμά να περνά πλέον πάρα πολλές ώρες καθημερινά μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, που δημιούργησε ο ίδιος, παρά στο φυσικό περιβάλλον το οποίο τον γέννησε.

Φαινόμενα σαν αυτά ενισχύουν την άποψη αρκετών επιστημόνων ότι πλέον ο άνθρωπος έχει αυξήσει τόσο πολύ τα νοητικά του έργα και την επιβολή που ασκεί ο νους του στη φύση, ώστε ουσιαστικά η φυσική διαδικασία της εξέλιξης έχει αντικατασταθεί. Στη θέση της υπάρχει η «ανθρωπο-νοητική» εξέλιξη, με όλα τα καλά και τα κακά που συνεπάγεται αυτό. Με άλλα λόγια, είναι σαν να έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος μια δεύτερη δική του «βιόσφαιρα» μέσα στην φυσική βιόσφαιρα, όπου ισχύουν οι δικοί του νόμοι. Το ειρωνικό όμως είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ένα κατ’ εξοχήν βιολογικό πλάσμα, το οποίο για κάποιο λόγο τείνει συνέχεια να παράγει τεχνητά, μη βιολογικά έργα που ποτέ δεν είναι συμβατά με το φυσικό περιβάλλον.

Η φυσική εξέλιξη, όπως την όρισε ο Δαρβίνος, είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρος, η οποία στηρίζεται στα αλλεπάλληλα λάθη και τις δοκιμές, αλλά εν τέλει παράγει σίγουρα αποτελέσματα και είδη ζωής τα οποία είναι απολύτως συμβατά με το περιβάλλον τους. Η ανθρωπο-νοητική εξέλιξη από την άλλη, συντελείται ταχύτατα μέσα σε μια ολοένα και περισσότερο εικονική πραγματικότητα και παράγει μη επαληθευμένα αποτελέσματα, τα οποία δεν αφορούν καν το φυσικό περιβάλλον πια.

Ουσιαστικά, ο άνθρωπος μέσα από την εξέλιξή του, όχι μόνο τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά γενικότερα, πράττει ακριβώς αυτό: Πασχίζει να αντικαταστήσει το φυσικό περιβάλλον με το τεχνητό, δηλαδή με το προϊόν της νόησής του. Συνεπώς, η φυσική έκφανση της ανθρωπο-νοητικής εξέλιξης είναι η αντικατάσταση της βιομάζας με το ατσάλι, το σκυρόδεμα και τα ηλεκτρόνια. Αν ανέβει κανείς στον Υμηττό ή την Πάρνηθα το αντιλαμβάνεται αυτό εύκολα: Από την μια πλευρά του βουνού υπάρχει το πράσινο φυσικό περιβάλλον και από την άλλη μια αχανής, «νεκρή», γκρίζα έκταση που καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Δύο είναι τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν από τις παραπάνω διαπιστώσεις: Πρώτον, είναι η ίδια η φύση του ανθρώπου που τον αναγκάζει να επιβάλλεται στο περιβάλλον με βάση τα δικά του νοητικά πρότυπα ή είναι απλά μια επιλογή που κάναμε σαν πολιτισμός, από τις πολλές που θα μπορούσαμε να είχαμε διαλέξει;

Δεύτερον, που θα μας βγάλει ο δρόμος αυτός της ανθρωπο-νοητικής εξέλιξης; Κυριαρχία επί της φύσης σημαίνει ότι κάποια μέρα θα κυριαρχήσουμε και στους φυσικούς νόμους ή πρόκειται περί ματαιοδοξίας;

~ από jammamon στο 26 Αυγούστου, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: