Αγώνας Δρόμου από τους Ρώσους για την Αρχαία Λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική

Μετά από προσπάθειες 20 χρόνων, οι Ρώσοι επιστήμονες και μηχανικοί πιστεύουν πως σύντομα θα καταφέρουν να στείλουν ρομπότ και να εξερευνήσουν την υπόγεια λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική, η οποία καλύπτεται από στρώμα πάγου πάχους τεσσάρων χιλιομέτρων και αποτελεί ένα κομμάτι δικτύου 200 τέτοιων λιμνών που παραμένουν υγρές λόγω της θερμότητας από τον πυρήνα της Γης και της πίεσης από το στρώμα του πάγου.

Οι Ρώσοι έχουν σταματήσει τη γεώτρηση σε απόσταση μόλις 12 μέτρων από την υγρή επιφάνεια της λίμνης για να μετρηθούν τα επίπεδα της πίεσης. Ως γνωστόν, έχουν εκφραστεί φόβοι για μόλυνσή της με χημικά από τη γεώτρηση και βακτήρια καθώς και για τις συνέπειες της απότομης έκλυσης αερίων από ένα τέτοιο σώμα νερού, με υψηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου και αζώτου. Για το λόγο αυτό, παρουσιάστηκε σειρά μέτρων με σκοπό να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προχωρήσει η εξερεύνηση ομαλά.

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την επιστήμη και την εξερεύνηση: θα σπάσουν οι πάγοι για να αποκαλυφθεί αυτή η τεράστια λίμνη που δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή της έως τη δεκαετία του 1990», λέει ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα Τζον Πρίσκου. «Εάν όλα πάνε καλά, η στιγμή αυτή θα σηματοδοτήσει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο για την κατανόηση του πλανήτη μας και, πιθανότατα, δορυφόρων στο ηλιακό μας σύστημα και πλανητών που βρίσκονται πέρα από αυτό.»

Ο Πρίσκου, που βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Ρώσους συναδέλφους του στην Ανταρκτική, λέει ότι θα έχουν πετύχει το στόχο τους μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο οδεύει προς το τέλος του και αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν το πολύ ένα μήνα για να ολοκληρώσουν τις εργασίες. Στη συνέχεια, οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν κάτω από τους -40 ή -50 βαθμούς Κελσίου και θα πρέπει να μετακινηθούν από την επιστημονική βάση σε ασφαλέστερο προορισμό.

~ από jammamon στο 2 Φεβρουαρίου, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: