Η Πλήρης Αμορφωσιά Οδηγεί τον Έλληνα στην Συνομωσιολογία και στην Καταστροφολογία

Στον καιρό της κρίσης και λίγο πριν την έλευση του Δεκεμβρίου του 2012, έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα μας τα βίντεο και οι συζητήσεις καταστροφολογικού χαρακτήρα. Αφορούν μια πολύ μεγάλη σειρά από θέματα, από τους λεγόμενους «ψεκασμούς», μέχρι τους Μάγιας, την έλευση πλανητών που θα συγκρουστούν με τον δικό μας, τους Νεφελίμ και ούτω καθεξής.

Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί συμπολίτες μας παρασύρονται από την παραφιλολογία αυτού του είδους: Η αμορφωσιά.

Αυτό δεν θα πρέπει να μας προκαλεί καμία έκπληξη. Γνωρίζουμε τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού σχολείου, το οποίο ιδίως σε θέματα θετικών επιστημών έχει ιδιαίτερα χαμηλή εκπαιδευτική απόδοση. Σε αντίθεση με τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία δηλαδή τα μαθήματα που αποτελούν τον κορμό των θετικών κατευθύνσεων, η μόρφωση που έχει ο μέσος Έλληνας είναι πραγματικά ανύπαρκτη όταν πρόκειται για την αστρονομία, την βιολογία και κάποια παρόμοια «συμπληρωματικά» μαθήματα.

 

Υπάρχει ΠΛΗΘΩΡΑ συμπατριωτών μας που δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν τι είναι άστρο και τι πλανήτης. Πολλοί άλλοι δεν ξέρουν πως λειτουργεί ο γενετικός κώδικας και πως διαμορφώνει όλα τα ζωντανά πλάσματα στη Γη. Μιλάμε για στοιχειώδεις γνώσεις-εφόδια, τις οποίες πρέπει να κατέχει κάθε σύγχρονος άνθρωπος προκειμένου να καταλάβει πως λειτουργεί ο κόσμος. Σημειωτέον, ότι δεν μιλάμε τώρα για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ένα άλλοθι, αλλά για νέους.

Αν λοιπόν κάποιος δεν ξέρει τι του γίνεται από κοσμολογία, φυσική, βιολογία, αλλά και αρχαιολογία ή ιστορία της επιστήμης, τότε πως είναι δυνατόν να κρίνει ορθολογικά το καθετί που ακούει δεξιά-αριστερά; Πώς να συμπεράνει ότι κανένας πλανήτης δεν θα εμφανιστεί ξαφνικά φέτος για να συγκρουστεί με τη Γη, αφού θα είχαμε αντιληφθεί την παρουσία του χρόνια ολόκληρα πιο πριν και θα είχαμε επηρεαστεί από αυτή. Ή ότι η Γη έχει δει πολλές φορές να αντιστρέφονται οι μαγνητικοί της πόλοι, σε μια διαδικασία που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια. Ή ότι οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν την κίνηση των πλανητών με τεράστια ακρίβεια, γνωρίζοντας ότι η σύγκλιση μερικών από αυτούς δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο. Ή ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να στηρίζει την ύπαρξη των Νεφελίμ και όλων των άλλων τεράτων που επικαλούνται ορισμένοι. Ή ότι οι «ψεκασμοί» από αέρος θα ήταν η πλέον ηλίθια λύση για κάποιον που θα ήθελε να διασπείρει χημικά στον ευρύτερο πληθυσμό δίχως να γίνει αντιληπτός.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι χρειάζεται μια ελάχιστη επιστημονική γνώση για να μπορεί να λειτουργήσει η κριτική σκέψη του μέσου πολίτη με τρόπο αποτελεσματικό. Αυτό το minimum δεν υπάρχει στην Ελλάδα του σήμερα (ούτε του χθες), για αυτό και βλέπουμε όλα αυτά τα θλιβερά φαινόμενα. Οι κίνδυνοι για τον κόσμο και τον πολιτισμό μας είναι πολλοί και καταγεγραμμένοι. Δεν χρειάζεται να στραφεί κάποιος στην παραφιλολογία για να ανακαλύψει καινούριους…

~ από jammamon στο 1 Ιουνίου, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: