Η Διαχρονική Σημασία της Αποστολής Curiosity στον Άρη

Image

Κακά τα ψέματα: Οι ρομποτικές αποστολές όπως το όχημα Curiosity, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη τη Δευτέρα, δεν έχουν την αίγλη ή την επιρροή που είχε παλιά η προσσελήνωση του Απόλλων. Οι ανθρώπινες αποστολές πάντα θα εμπνέουν και θα συγκινούν την κοινή γνώμη περισσότερο και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Εντούτοις, πραγματικά αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στη νέα αυτή προσπάθεια και θα δει ότι πρόκειται για μια μεγάλη υπόθεση παρόλο που οι εποχές έχουν αλλάξει.

Ο λόγος για τον οποίο δαπανήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και εκατοντάδες επιστήμονες αφιέρωσαν αρκετά χρόνια της ζωής τους ήταν ώστε να μπορέσει αυτό το όχημα-γεωλόγος να δει αν υπάρχουν στο υπέδαφος του Άρη σημάδια αρχαίας ζωής. Ψάχνει με άλλα λόγια να βρει μικροσκοπικά απολιθώματα ή έστω περίπλοκες οργανικές ενώσεις που θα αποδείξουν ότι κάποτε γεννήθηκε ζωή σε εκείνο τον πλανήτη, εντελώς ξεχωριστή από αυτή στη Γη.

Η σημασία μιας τέτοιας ανακάλυψης θα είναι κομβική για την εικόνα που έχει ο άνθρωπος για τη θέση του στον κόσμο, δίχως αμφιβολία. Ακόμα όμως και αν δεν αποδειχτεί, και πάλι οι επιστήμονες θα έχουν ορισμένες κατηγορηματικές απαντήσεις περί του αντιθέτου, οπότε η αξία της αποστολής για την επιστήμη επαληθεύεται και στις δύο περιπτώσεις.

Σε ένα πιο φιλοσοφικό επίπεδο, ο άνθρωπος μπορεί να μην είναι σε θέση ακόμα να επισκεφτεί ο ίδιος έναν άλλο κόσμο, όπως τον Άρη, αλλά μόνο και μόνο που μπορεί να προβάλει την συνείδησή του εκεί μέσω μιας δημιουργίας του είναι ασφαλώς ένα σημαντικό επίτευγμα. Αυτό που οφείλει να κάνει στο εξής η NASA και οι υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες είναι να προβάλουν πιο αποτελεσματικά τις αξίες που εκπροσωπούν στο κοινό ώστε να μην ακούγονται πια φωνές που λένε ότι το διαστημικό πρόγραμμα δεν έχει απτό όφελος για την ανθρωπότητα.

Οι σύγχρονοι σκοταδιστές ισχυρίζονται ότι οι κυβερνήσεις θα ήταν καλύτερα να δαπανούν αυτά τα χρήματα για πιο «γήινες» δραστηριότητες και ότι στις δύσκολες αυτές εποχές δεν υπάρχει η πολυτέλεια για την εξερεύνηση του διαστήματος που είναι κάτι «αφηρημένο». Αγνοούν βεβαίως ότι τα χρήματα αυτά είναι οι μισθοί χιλιάδων εργαζομένων. Αγνοούν ότι οι έρευνες που έγιναν στο διάστημα στο παρελθόν οδήγησαν σε ένα σωρό ανακαλύψεις που χρησιμοποιούμε σήμερα στην καθημερινότητά μας. Αγνοούν ότι το πρόγραμμα Απόλλων μπορεί να στοίχισε πανάκριβα, αλλά με έμμεσο τρόπο απέδωσε στην αμερικανική οικονομία το εικοσαπλάσιο σε οικονομικούς όρους. Αγνοούν ότι μόνο τέτοια φιλόδοξα προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν τους νέους επιστήμονες του αύριο.

Αγνοούν πάνω από όλα ότι αν η μοίρα του ανθρώπου είναι να μοιάσει στον Θεό, τότε οφείλει να εξερευνήσει το σύμπαν, δηλαδή την δημιουργία Αυτού. Αλλά ακόμα και αν αφήσουμε την θρησκεία στην άκρη, και πάλι ο άνθρωπος οφείλει να μετοικήσει στα άστρα για να διαιωνίσει την ύπαρξή του και να γνωρίσει άλλα είδη ζωής εφόσον υπάρχουν. Αλλιώς θα παραμείνουμε εδώ, στα ίδια και στα ίδια, με πολέμους, με γκρίνια, με προβλήματα και με μιζέρια, μόνο και μόνο για να οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό μας τέλος, είτε από φυσικούς λόγους, είτε από δικό μας φταίξιμο…

Advertisements

~ από jammamon στο Αύγουστος 7, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: