Frank Drake: Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης Μέσω της Βαρυτικής Απεικόνισης

frank drake seti

Πριν από μερικές ημέρες, ο Φρανκ Ντρέικ, ιδρυτής του προγράμματος SETI για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης, έδωσε μια συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε σε πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και πτυχές της συγκεκριμένης επιστημονικής προσπάθειας.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που είπε ο Ντρέικ σχετικά με το SETI είναι ότι έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από την ραγδαία ανάπτυξη της ισχύος των υπολογιστών τις τελευταίες δεκαετίες. Αν σκεφτούμε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε την δεκαετία του 1960, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως σήμερα ένα iPhone έχει περισσότερη υπολογιστική ισχύ από τον υπολογιστή που έστειλε το διαστημόπλοιο Απόλλων στη Σελήνη. Και αυτό αποτελεί μεγάλο κέρδος για το SETI, διότι πλέον είναι σε θέση να επεξεργάζεται ταυτόχρονα πολλά δεδομένα που λαμβάνει μέσω των ραδιοτηλεσκοπίων του. Σε συνδυασμό με το αποκεντρωμένο σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει, μέσω του οποίου ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην επεξεργασία των δεδομένων στο pc του με ένα απλό screensaver, τα οφέλη είναι εύκολα αντιληπτά.

Ο Ντρέικ όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Τον ρώτησαν τι νομίζει ότι θα έπρεπε να γίνει στο μέλλον τεχνολογικά, ώστε να είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε εξωγήινα σήματα με τρόπο πολύ πιο ευκρινή και λεπτομερή από ότι σήμερα. Δεδομένου του ότι όλα τα μήκη κύματος, από το ορατό φως και τα λέιζερ, μέχρι τα ραδιοκύματα, εξασθενούν στο ταξίδι που κάνουν μέσα από εκατοντάδες ή και χιλιάδες έτη φωτός, το ερώτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Ντρέικ απάντησε ότι μια μέθοδος που υπόσχεται πολύ μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια είναι η λεγόμενη «βαρυτική απεικόνιση» (gravitational lensing). Τι είναι όμως αυτό;

Όπως γνωρίζουμε, η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν προβλέπει ότι ακόμα και το φως δέχεται την επίδραση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πορεία του μέσα στο χρόνο και να καμπυλώνεται. Η πιο διάσημη έκφανση αυτού του φαινομένου είναι προφανώς οι μαύρες τρύπες, όπου η βαρύτητα είναι τόσο έντονη, ώστε το φως δεν είναι σε θέση να διαφύγει από το αντικείμενο.

Στην περίπτωση του SETI, η αξία αυτού του φαινομένου έχει ως εξής: Αν θέλουμε να παρατηρήσουμε με ακρίβεια ένα αντικείμενο που βρίσκεται πολλά έτη φωτός μακριά, τότε θα οφελούσε αν είχαμε ανάμεσά μας ένα πολύ «βαρύ» αντικείμενο, το οποίο θα καμπύλωνε το φως του πρώτου αντικειμένου και θα το εστίαζε σε ένα σημείο, όπως κάνουν τα παιδιά με τον μεγεθυντικό φακό και το φως του ήλιου. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια ιδιαίτερα ακριβής εικόνα του μακρινού αντικειμένου, παρά της τεράστιας απόστασης.

Στην πράξη, η βαρυτική απεικόνιση για το SETI σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε τον Ήλιο ως μεγεθυντικό φακό και να στοχεύσουμε σε μακρινά αντικείμενα, δηλαδή πλανήτες που θεωρούμε ότι μπορεί να φιλοξενούν ζωή. Το κακό όμως είναι ότι το εστιακό σημείο με βάση την βαρύτητα του Ήλιου βρίσκεται σε μια απόσταση περίπου 5 αστρονομικών μονάδων από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή αρκετά μακριά για τα σημερινά διαστημόπλοια.

Έστω και έτσι, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος μελετάει ήδη την διεξαγωγή μιας τέτοιας αποστολής, καθώς θεωρεί ότι θα είχε μεγάλη αξία πρώτα από όλα για να επιβεβαιώσει και να συγκεκριμενοποιήσει το φαινόμενο.

~ από jammamon στο 16 Φεβρουαρίου, 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: