Τους Ιδιώτες Αστροναύτες Κανείς Δεν Έκλαψε

spaceshiptwo virgin

Τις προάλλες καταστράφηκε το διαστημόπλοιο SpaceShipTwo της Virgin κατά την επάνοδό του σε δοκιμές που πραγματοποιεί η εταιρεία ώστε να είναι σε θέση σε μερικά χρόνια να προσφέρει εμπορικές πτήσεις σε χαμηλή τροχιά για όσους έχουν βαθιές τσέπες.

Αιτία για την καταστροφή αποτέλεσε η πρόωρη ενεργοποίηση ενός συστήματος διεύθυνσης του διαστημοπλοίου, με αποτέλεσμα να πεθάνει ο ένας από τους δύο πιλότους, ενώ ο δεύτερος έπεσε με το αλεξίπτωτο και σώθηκε.

Αν κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί σε διαστημόπλοιο της NASA ή των Ρώσων, έστω και σε δοκιμαστική πτήση, να είστε σίγουροι ότι θα είχε γίνει πολύ μεγαλύτερος πάταγος στα διεθνή ΜΜΕ. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, το γεγονός ότι συνέβη σε μια ιδιωτική εταιρεία, καθιστά το γεγονός ακόμα ένα «εργατικό ατύχημα».

Αξίζει όμως να ρίξουμε μια ματιά στο γιατί συμβαίνει αυτό. Υπάρχει ένας πολύ βασικός λόγος που διαμορφώνει τις συνειδήσεις των ανθρώπων σε ότι αφορά την διαστημική πτήση: Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό το να πετάνε οι αστροναύτες της NASA από το να πετάνε οι αντίστοιχοι της Virgin διότι στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για έναν δημόσιο φορέα που συμβάλει στην εξερεύνηση του διαστήματος, ενώ στη δεύτερη μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία που έχει σκοπό το κέρδος, δίχως να κατορθώνει κάτι πραγματικά καινοτόμο από επιστημονικής πλευράς.

Δίχως αμφιβολία, το πρόγραμμα της Virgin είναι ενδιαφέρον διότι προσπαθεί να μειώσει κατά πολύ το κόστος της διαστημικής πτήσης και το κάνει χρησιμοποιώντας ένα νέο πρωτοποριακό διαστημόπλοιο. Επί της ουσίας, όμως, το ύψος στο οποίο φτάνει το σκάφος δεν το καθιστά επί της ουσίας «διαστημόπλοιο», ούτε και αποτελεί ένα ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα αν το συγκρίνει κανείς με τις πτήσεις του Διαστημικού Λεωφορείου παλαιότερα.

Οφείλουμε να σημειώσουμε, επίσης, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλιά για εμπορικές διαστημικές πτήσεις αναψυχής δεν προμηνύει ένα καλό μέλλον σε ότι αφορά την ρύπανση της ατμόσφαιρας, καθώς απαιτούνται γιγάντιες εκπομπές ρύπων προκειμένου να πετάξει το κάθε διαστημόπλοιο.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο διάστημα είναι ευπρόσδεκτη μονάχα εφόσον αφορά την εξερεύνηση και την διεύρυνση των δυνατοτήτων μας στο «τελευταίο σύνορο». Ξέρουμε, όμως, ότι οι εταιρείες αυτές δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν το πρώτο βήμα προς το άγνωστο διότι η επιχειρηματική λογική επιτάσσει το να εκμεταλλεύονται εμπορικά τα βήματα της NASA ή να την επικουρούν σε αυτά.

~ από jammamon στο 5 Νοεμβρίου, 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: